Het verhaal achter de dromenvanger

Het-verhaal-achter-de-dromenvanger-creatips

Het verhaal achter de dromenvanger

Van dreamcatcher naar eyecatcher   

Tegenwoordig is de dromenvanger echte eyecatcher in het interieur geworden. Hangend in de woon, slaap- of kinderkamer. Maar ook buiten in de tuin aan de schutting of veranda. Weet jij eigenlijk wel waar de dromenvanger vandaan komt en wat hij doet? Nee, wij ook niet echt. Daarom doken we speciaal voor jou in de stukje Indianen geschiedenis:

Oorspronkelijk komt de dromenvanger (meest waarschijnlijk) bij de Ojibwe-stam vandaan, een oud Indianenvolk in Noord-Amerika. Voor hen heeft de dromenvanger een magische en diepere betekenis. En is het maken ervan een traditie die al generaties lang bestaat.

Ontstaan
Het Ojibwe woord voor dromenvanger, ‘asabikeshiinh’ betekent spin. Terwijl veel mensen griezelen bij alleen het zien van een spin, vonden zij het een symbool van bescherming en comfort. De beschermvrouwe van de Ojibwe-stam waakte over de stam, met name over de jonge kinderen en baby’s. Doordat de stam steeds verder uit elkaar ging wonen, vond ze het moeilijker om iedereen te beschermen. Daarom maakte ze dromenvangers. Naar haar voorbeeld maakten (groot)moeders dromenvangers om hun kinderen en gezinnen te beschermen tegen nare dromen en gedachten.

De Indianen geloven namelijk dat er in de lucht boven ons talloze positieve, maar ook negatieve dromen rondzwerven. Om henzelf te beschermen tegen deze negatieve gedachten, werden de dromenvangers in de buurt van hun slaapplaats gehangen.

Hoe werkt een dromenvanger?
Alle slechte dromen worden door het web van de dromenvanger tegengehouden. Net zoals een vlieg in een spinnenweb. De nare dromen raken verdwaald en weten hun weg niet meer te vinden. Zodra de zon opkomt en het licht op de dromenvanger valt, worden ze vernietigd. Hierdoor blijven alleen de goede en mooie dromen over. Zij weten wel hun weg te vinden door het web en ze glijden via de veren naar beneden naar de persoon die eronder ligt. Daarom is het belangrijk dat je, als je lekker wilt slapen, de dromenvanger boven je bed of nabij je kussen hangt.

Vooral voor kinderen is het verhaal achter de dromenvanger een geruststellende gedachte en kunnen vaak ze beter slapen.

Traditionele dromenvanger
De ‘echte traditionele’ dromenvanger is klein van formaat en wordt gemaakt van alleen natuurlijke materialen. Zo is de hoepel van (rood) wilgenhout en omwikkelt met leder. Het web maakten ze van de vezels van een plant of pezen van een dier. Om de dromenvanger te versieren werden allerlei ‘heilige’ voorwerpen gebruikt, die ze tijdens hun tochten vonden, zoals veren, kraaltjes en schelpen.

Tegenwoordig zijn dromenvangers in allerlei soorten en maten te vinden. In vele kleuren en versierd met allerhande voorwerpen: bedeltjes, kraaltjes, wol en zelfs ook lieve wenskaartjes of dierbare foto’s.

Hoe maak je een dromenvanger?
Wist je dat je ook zelf een dromenvanger kunt maken in een paar stappen? Bekijk onze stap-voor-stap video tutorial of bestel het DIY-pakket. Dit pakket bevat alles wat je nodig hebt om je eigen dromenvanger te maken. Een mooi cadeau voor jezelf of iemand anders!

Heb jij al een dromenvanger? En wie gun jij fijne dromen?

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.