Upcycling: Lampenkap 2.0

Upcycling: Lampenkap 2.0

Geef je oude lampenkap een tweede leven

Ben je uitgekeken op je oude lampenkap? Wil jij je lamp een compleet nieuwe uitstraling geven? Zonder veel geld uit te geven? Bekleed hem dan zelf opnieuw met stof! Sanne Ruitenbeek ging aan de slag en maakte haar eigen versie met jute! Zij deelde dit project met ons! Lees hieronder haar werkbeschrijving!

Wat heb je nodig?
  • oude lampenkap (bijvoorbeeld van de kringloopwinkel)
  • een lamp
  • lijmspray
  • stuk stof
  • groot stuk patroonpapier/ overtrekpapier (of stukken krant/folders aan elkaar geniet)
  • potlood
  • stift
  • lineaal
  • schaar
  • spelden
Hoe maak je het?

Stap 1
Allereerst ga je een patroon van je originele lampenkap maken. Hiervoor heb je het grote overtrekpapier nodig. Aan elkaar geniete stukken krant/ folders kan uiteraard ook. Het gaat erom dat je een groot stuk papier nodig hebt.

Voor het overtrekken zoek je de zoom van de kap op. Dit is je beginpunt. Zo weet je precies waar je begint en waar je moet eindigen. Zet de lamp op zijn zij neer, in een hoek.
Met een potlood trek je al langzaam rollend de omtrek over van de kap. Doe dit totdat je weer bij de zoom uitkomt. Trek beide zijden (onder- en bovenkant) van de lamp over.

Stap 2
Met lineaal en potlood verbind je beide lijnen.

Stap 3
Om straks genoeg speling over te hebben, om de stof om te slaan over je kap, voeg je nog een halve centimeter extra toe aan je patroon. Doe dit zowel aan de boven- als onderkant.

Voeg ook een halve centimeter toe aan 1 van de korte kanten. Zo heb je straks ruimte om daar een mooie zoom van te maken.

Je patroon is nu klaar om uit te knippen!

Stap 4
Leg het patroon op de achterzijde van je nieuwe stof. Trek met een potlood het patroon over.

Creatip!
Wanneer je nieuwe stof een print heeft, let dan goed op de richting van deze print. Kijk goed of de print niet schuin gaat lopen of plotseling ophoudt in een mooie afbeelding.

Stap 5
Knip je overgetrokken patroon uit de stof.

Creatip!
Is je stof gekreukeld na het uitknippen? Strijk hem dan eerst voordat je de lijmspray gaat aanbrengen.

Stap 6
Spuit de stof goed in met lijmspray. Wees niet zuinig, spuit een flinke laag op de stof komt. Hoe meer lijm, hoe beter het blijft plakken. Zorg dat vooral de randen goed in de lijm zitten.

Creatip!
Spuiten kun je het beste buiten doen of op een paar oude kranten zodat je ondergrond ook niet onder de lijm komt te zitten.

Stap 7
Vlak nadat je de spray hebt aangebracht vouw je de korte zijde met het stukje extra stof (die halve centimeter) om. Hierdoor creëer je gelijk de zoom van je lamp. Spray dit omgevouwen stukje ook in met lijmspray.

Stap 8
Nu ga je de stof op de kap aanbrengen. Dit doe je eigenlijk op dezelfde manier als het overtrekken van de kap. Leg je ingelijmde stof op tafel of op de grond.
Let erop dat je bij het aanbrengen van de nieuwe stof eindigt met je zelfgemaakte zoom.

Zoek de zoom op van de kap, dit is wederom je beginpunt. Zorg ervoor dat de kap goed in het midden van de stof ligt.

Rol de kap langzaam over de stof heen. Als het verkeerd gaat kun je de stof voorzichtig lostrekken en opnieuw beginnen. Druk de stof voorzichtig aan en wrijf het glad.

Stap 9
Vouw nu de extra stof aan de boven- en onderkant om de kap heen. Je nieuwe kap is klaar!

Stap 10
Wil je de kap nog verder afwerken? Voeg dan een lint toe of extra accessoires door middel van een lijmpistool.

 

 

Afbeeldingen

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.