Upcycling met plakfolie

Upcycling met plakfolie

Upcycling met plakfolie

Plakfolie. Plakplastic. Decoratiefolie. Hoe je het ook mag noemen, het razend populair onder de doe-het-zelfers. Met een vaste hand en wat geduld heb je supersnel jouw item opgeknapt.
Je kunt het op van alles plakken. Meubels, boekenplanken, boeken, keukenkastjes en de binnenkant van een kast. Het kan op een tafelblad geplakt worden, maar zal waarschijnlijk snel beschadigen. Plakplastic is in vele prints bij diverse bouwmarkten, verfwinkels en online shops te vinden. Echter ook bij de Action voor een spotprijsje!

Hoe breng je het nu het mooi en snel aan? Dat hebben wij voor je uitgeprobeerd. Wij hebben een kast opgeknapt en zijn voor de houtlook gegaan.

Wat heb je nodig?
  • plakfolie
  • meetlint
  • schaar
  • stanley mesje
  • emmertje sop
  • behangspatel met daaromheen een oud t-shirt/doek
Hoe maak je het?

Stap 1
Het aanbrengen lukt het beste op kamertemperatuur.
Demonteer, wanneer nodig, het onderdeel wat je wilt gaan beplakken. Bij de kast in het voorbeeld hebben we de deuren laten hangen.

Stap 2
Maak het oppervlak waarop je wilt gaan werken goed schoon met een emmertje sop en droog goed na. Het blijft het beste plakken op een droge en stofvrije ondergrond.

Wil je het op hout aanbrengen? Zorg en dan voor dat het goed glad geschuurd en stofvrij is. Met grondverf als basis hecht de folie nog beter.

Wil je het op een muur aanbrengen? Vlak deze ook eerst uit en behandel de muur met een hechtprimer.

Stap 3
Meet het vlak op dat je wilt beplakken, zodat je de folie op maat kan knippen. Tel hier wel een aantal extra centimeters bij zodat je meer speling hebt. Wanneer je de zijkanten mee wilt plakken heb je die extra cm’s zeker nodig. Aan de achterkant van de folie zit een handige vlakverdeling zodat je recht knipt.

Stap 4
Trek een paar centimeter van het beschermfolie af en vouw het om.

Stap 5
Plak het folie aan één kant vast. Zorg dat je precies goed op je werkvlak zit en je niet scheef plakt. Vooral bij grote oppervlaktes is dit heel belangrijk.

Met de behangspatel en omgewikkelde doek, strijk je vanuit het midden het folie glad. Wij ondervonden dat je met de spatel een gladder resultaat bereikt dan met de hand. Door de omwikkelde doek krijg je weinig tot geen luchtbellen.

Stap 6
Trek voorzichtig steeds meer folie los. Ondersteun de rol folie met de ene hand en strijk het glad met de andere. Kijk goed of je geen bobbels of luchtbellen ziet ontstaan. Je kunt het folie voorzichtig weer lostrekken en opnieuw plakken. Trek niet te hard, het kan gaan scheuren. Werk naar beneden tot je de onderkant hebt bereikt.

Stap 7
Wanneer het hele vlak bedekt is, kun je aan de randen beginnen. Het werkt eigenlijk net als een boek kaften. Maak een knip in de hoekjes en vouw de randen strak om. Ook hier kunnen vouwen en luchtbellen ontstaan. Trek de folie dan weer voorzichtig los en probeer het opnieuw.
Wat je aan folie over houdt kun je met een stanleymesje wegsnijden.

Meerdere banen
Wil je meerdere banen naast of onder elkaar? Zorg dan dat ze elkaar 5 tot 10 mm overlappen. Dit kun je later dan precies op maat snijden.

Verwijderen van plakfolie
Toch niet tevreden over het resultaat? Je kunt het folie verwijderen door het licht te verwarmen met een föhn. Als er nog lijmresten zichtbaar zijn, kun je deze met stickerverwijderaar weghalen.

Extra creatips!
  • Bij de Action is het plakfolie voor een spotprijsje te koop. In de meeste Action winkels ligt het bij de huishoudartikelen.
  • Nog steeds luchtbellen? Prik ze in met een speld en strijk het vervolgens glad.
  • Verander niet alleen de kast, maar ook de deurknopjes voor een compleet nieuwe look.

Afbeeldingen

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.