Vetbollen maken

Vetbollen maken

Vette ‘2.0’ bollen!

De koudere dagen zijn weer in aantocht. Tijd om de vogels te verwennen met een lekkere vetbol!

Vetbollen kun je overal kant-en-klaar in de winkel kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te maken! Zo weet je ook precies wat er in zo’n bolletje gaat!

Met verschillende vetbolfiguurtjes wordt het een feestje in de tuin!

Voor dit recept kun je vogelzaad kopen voor tuinvogels of een eigen menu
samen stellen. Kies dan uit een mix van ongezouten nootjes, gestreepte
zonnebloempitten, meelwormen en enkele rozijnen.

Voor de vorm van je vetbollen kun je het zo gek maken als je zelf wilt!
Gebruik bijvoorbeeld:

  • rubberen bak- of uitsteekvormpjes
  • cupcake vormpjes
  • leeg conservenblik
  • plastic bekertje
  • halve kokosnoot
  • theekopje
  • ijsblokjes tray

Kortom… de vetbollen kunnen overal in! Bedenk waarin jij je creatie wil maken!

Let wel: het frituurvet moet zowel ongebruikt als ongezouten zijn!
Je kunt de vogels bijvoeren van oktober tot maart!

Wat heb je nodig?
  • ongezouten frituurvet (Ossewit)
  • vogelzaad voor tuinvogels of je eigen samengestelde menu
  • pan
  • vorm waarin je het wil gieten
  • stuk stevig touw of lint
  • aluminiumfolie of bakpapier
  • bakplaat/snijplank
  • rietjes of satéprikkers
  • optioneel: theedoek en hamer (fijn stampen zaden)
Hoe maak je het?

Stap 1.  Gebruik ongeveer 1 deel frituurvet op 1 deel vogelzaad. Hiermee krijg je een lekker gevulde bol/figuur.

Stap 2. Eerst ga je het vet smelten in een pannetje. Doe dit op een laag vuur. Het mag zeker niet gaan koken.

Stap 3. Wanneer je je eigen vogelzaad menu hebt samengesteld kun je tijdens het smelten de pinda’s fijn stampen. Doe dit door de pinda’s in een doek te leggen en erop te slaan met een hamer.

Zet je vormpjes klaar waarin je het mengsel wil gieten. Leg onder uitsteekvormpjes bakpapier of aluminiumfolie. Zo blijven ze niet plakken aan de ondergrond. Zet alles op een bakplaat/snijplank zodat je een stevige ondergrond hebt. Straks kun je het geheel dan gemakkelijk in de koelkast zetten.

Stap 4. Wanneer het vet is gesmolten kun je alle ingrediënten toevoegen. Roer ze goed door het vet heen. Zet het vuur uit en laat het mengsel een beetje afkoelen.

Stap 5. Giet nu het mengsel in de vorm die je hebt klaar gelegd.

Stap 6. Maak met een afgeknipt rietje/satéprikker een gaatje in het figuur. Doe dit voordat het vet gaat stollen. Hier kan dan een touw of lint doorheen waar je figuur aan kan hangen!

Creatip! Nog een idee! Steek een klein takje in je vorm! Zo heeft de vogel gelijk een zitplekje om te eten!

Stap 7. Laat nu het vet goed hard worden. Zet ze in de koelkast zodat ze goed stollen. Na ongeveer anderhalf of twee uur kunnen ze eruit. Laat ze vervolgens nog een dag drogen.

Creatip! Wil de bol niet uit de vorm komen? Spoel dan even in warm water. De vorm komt dan vanzelf los.

Creatip! Maak de ‘bollen’ in de ijsblokjestray. Zo kun je kleine blokjes als een ketting rijgen!

Hieronder vind je voorbeelden van allerlei creaties! Laat je inspireren en ga aan de slag!

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.