Wandbord met vogelvoer

Wandbord met vogelvoer

Merry X-Mas Birds!

Bij verschillende winkels kun je deze leuke wandborden vinden. Eigenlijk bedoeld om ornamenten of fotolijstjes aan te hangen. Waarom gebruiken we deze eigenlijk niet als eye-catcher in de tuin of boom!?

Dit wandbord hebben we gekocht bij de Action.

Al eerder hebben we je kennis laten maken met
het recept Vetbollen maken.
Dit project is een variant hierop!

Wat heb je nodig?
  • ongezouten frituurvet (Ossewit)
  • vogelzaad voor tuinvogels of je eigen samengestelde menu
  • (steel)pan
  • uitsteekvormpjes
  • stuk stevig touw of lint
  • aluminumfolie of bakpapier
  • bakplaat of snijplank
  • rietjes of satéprikkers
  • wandbord met haakjes

Hoe maak je het?

Stap 1. Gebruik ongeveer 1 deel frituurvet op 1 deel vogelzaad. Hiermee krijg je een lekker gevulde bol/figuur.

Stap 2. Eerst ga je het vet smelten in een pannetje. Doe dit op een laag vuur. Het mag zeker niet gaan koken.

Stap 3. Wanneer je je eigen vogelzaad menu hebt samengesteld kun je tijdens het smelten de pinda’s fijn stampen. Doe dit door de pinda’s in een doek te leggen en erop te slaan met een hamer.

Zet je vormpjes klaar waarin je het mengsel wil gieten. In dit geval heb je de uitsteekvormpjes nodig.
Leg onder uitsteekvormpjes bakpapier of aluminiumfolie. Zo blijven ze niet plakken aan de ondergrond. Zet alles op een bakplaat/snijplank zodat je een stevige ondergrond hebt. Straks kun je het geheel dan gemakkelijk in de koelkast zetten.

Stap 4. Wanneer het vet is gesmolten kun je alle ingrediënten toevoegen. Roer ze goed door het vet heen. Zet het vuur uit en laat het mengsel een beetje afkoelen.

Stap 5. Giet nu het mengsel in de vormen. Er zal hier en daar wat vet onderuit de vormpjes lopen, dit maakt straks niet uit voor het resultaat. Vul de vormpjes tot aan de rand. Laat het nu afkoelen.

Stap 6. Maak met een afgeknipt rietje/satéprikker een gaatje in het figuur. Doe dit voordat het vet gaat stollen. Hier kan dan een touw of lint doorheen waar je figuur aan kan hangen!

Stap 7. Zet het geheel in de koelkast. Laat nu het vet goed hard worden. Na ongeveer anderhalf of twee uur kunnen ze eruit. Laat ze vervolgens nog een dag drogen.

Stap 8. Verwijder de rietjes uit de vormpjes. De gestolde vormen kunnen uit de uitsteekvorm! Willen ze er niet makkelijk uit? Houd ze dan even onder de warme kraan. Je zult zien dat het nu een stuk gemakkelijker gaat!

Stap 9. Rijg een stuk touw door de gaatje in de vorm. Varieer in lengte van het touw, zodat ze straks speels aan het wandbord komen.

Stap 10.  Hang ze aan de haakjes van het wandbord!

Stap 11. Je wandbord is nu helemaal klaar! Hang hem buiten op aan de muur of in een boom!

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.